Sałatka z kapustą pekińską
Składniki:
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
6 ogórków marynowanych
1 puszka kukurydzy
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
2 małe czerwone cebule
250 gram jogurtu greckiego
majonez
ketchup
olej rzepakowy
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
słodka papryka
chili w proszku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkeczkę i podsmażamy na rumiano na 3-4 oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili. Odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę pekińską drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu greckiego wraz z 2-3 czubatymi łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ogórki konserwowe siekamy w drobniutką kostkę.
W misce układamy kolejno: połowę kapusty i ogórków, całą cebulę, połowę piersi z kurczaka i kukurydzy. Polewamy połową sosu.
Kładziemy resztę kapusty, ogórka oraz kukurydzy. Polewamy sosem, posypujemy pozostałą piersią z kurczaka. Przybieramy kleksami majonezu i ketchupu.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
jurekkoto