Sałatka z kapustą pekińską.docx

(14 KB) Pobierz

Sałatka z kapustą pekińską 

Składniki:

1/2 niedużej kapusty pekińskiej

6 ogórków marynowanych

1 puszka kukurydzy

1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka

2 małe czerwone cebule

250 gram jogurtu greckiego

majonez

ketchup

olej rzepakowy

1 duży ząbek czosnku

2 łyżeczki drobno posiekanego koperku

słodka papryka

chili w proszku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkeczkę i podsmażamy na rumiano na 3-4 oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili. Odstawiamy do wystudzenia.

Kapustę pekińską drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. 

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu greckiego wraz z 2-3 czubatymi łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ogórki konserwowe siekamy w drobniutką kostkę.

W misce układamy kolejno: połowę kapusty i ogórków, całą cebulę, połowę piersi z kurczaka i kukurydzy. Polewamy połową sosu.

Kładziemy resztę kapusty, ogórka oraz kukurydzy. Polewamy sosem, posypujemy pozostałą piersią z kurczaka. Przybieramy kleksami majonezu i ketchupu.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin