Ciasto toffi (z krakersami i bez pieczenia).doc

(51 KB) Pobierz

Ciasto toffi (z krakersami i bez pieczenia)

z krakersami i bez pieczenia

 

Ciasto toffi (z krakersami i bez pieczenia)

Składniki:

·                      1,5 paczki krakersów (słonych)

·                      3 paczki herbatników (typu Petitki)

·                      1000 ml mleka

·                      pół szklanki cukru

·                      4 żółtka

·                      250 g masła

·                      1 szklanka mąki pszennej

·                      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·                      1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane również masą krówkową), 400 g

·                      1 litr śmietany kremówki 36%

·                      2 łyżeczki żelatyny* 

·                      1 cukier wanilinowy (16 g)

·                      2 łyżki cukru pudru

·                      50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotować krem budyniowy: 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić, nie mieszając.

 

Przygotować masę toffi: 500 ml śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę kajamkową z puszki, nadal ubijając. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

 

Przygotować masę z bitej śmietany: 500 ml śmietany kremówki ubić. Dodać cukier puder i wanilinowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wyłożyć krakersy, na które wylać masę kajmakową (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykryć ją ponownie krakersami, na które wyłożyć masę z bitej śmietany.

Schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć tartą gorzką czekoladą.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

herbatniki

masa budyniowa

krakersy

masa toffi

krakersy

masa z bitej śmietany

starta czekolada

Ważna uwaga: ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasem może się skończyć klęską (uwierzcie mi, wiem o czym piszę :-)).

* (niekoniecznie, ja dodałam by ciasto lepiej się kroiło)

Smacznego :-).

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin