Przepis na racuchy z jabłkami
SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
10 dkg cukru
3 jaja
5 dkg masła
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka
3 - 4 miękkie jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie racuchów zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego, w tym celu lekko podgrzewamy mleko. Gdy mleko się podgrzewa do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jaja, masło. Do letniego mleka dodajemy cukier i drobno pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy do mąki. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Tymczasem obieramy jabłka i kroimy je w drobne plasterki. Gdy ciasto już wyrośnie wyrabiamy je. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ręki. Wyrobione ciasto znów odstawiamy na 0,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Zamaczamy łyżkę w zimnej wodzie, po czym nabieramy nią ciasto i kładziemy na patelnię. Smażymy z obydwu stron na wolnym ogniu na złoty kolor. By sprawdzić, czy racuchy są dobre, najlepiej jeden z nich przełamać na pół. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem.
jurekkoto