ROLADA BISZKOPTOWA Z MUSEM JABŁKOWYM
Na biszkopt:
· Jajka [4 sztuki]
· Mąka pszenna tortowa [2/3 szklanki]
· Mąka ziemniaczana [1/4 szklanki]
· Cukier waniliowy [16g]
· Cukier [3/4 szklanki]
· Sok z cytryny [2 łyżki]
Na nadzienie:
· Jabłka [1 kg]
· Cukier [1/2 szklanki]
· Cynamon [1 łyżeczka]
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec połowę cukru (zarówno zwykłego jak i waniliowego). Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor). Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylania drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu wraz z cukrem 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienią się w mus. Doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.
http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/03/rolada-biszkoptowa-z-musem-jabkowym.html
mloda889