Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym.docx

(173 KB) Pobierz

ROLADA BISZKOPTOWA Z MUSEM JABŁKOWYM

Na biszkopt:

·         Jajka [4 sztuki]

·         Mąka pszenna tortowa [2/3 szklanki]

·         Mąka ziemniaczana [1/4 szklanki]

·         Cukier waniliowy [16g]

·         Cukier [3/4 szklanki]

·         Sok z cytryny [2 łyżki]

Na nadzienie:

·         Jabłka [1 kg]

·         Cukier [1/2 szklanki]

·         Cynamon [1 łyżeczka]


http://4.bp.blogspot.com/-ehe0cfTcZVk/UQ1Xbug3w8I/AAAAAAAAI7w/vs1O_x5fOLQ/s1600/IMGP0713.JPG
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec połowę cukru (zarówno zwykłego jak i waniliowego). Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką. 

 

Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor). Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylania drzwiczek.  Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.

 

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu wraz z cukrem 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienią się w mus. Doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym  i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.

http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/03/rolada-biszkoptowa-z-musem-jabkowym.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin