Sernik z pierniczkami.docx

(104 KB) Pobierz

SERNIK Z PIERNICZKAMI

Forma: 22-23cm

 

 Spód

©      
http://3.bp.blogspot.com/-CnJVV718BF0/TxsNpXX8AkI/AAAAAAAAB4M/oYzi8LV2ChE/s1600/P1119041.JPG
Ciasteczka digestive w czekoladzie [190g]

©       Masło [60g]

 

Tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa

©       Twaróg [80 dag]

©       Jajka [4 sztuki]

©       Budyń waniliowy [1 łyżka]

©       Cukier [150g ]

©       Kasza manna [2/3 łyżki]

©       Miękkie masło [75g]

©       Cukier waniliowy [16g]

©       Pierniczki [200 - 250g]

©       Aromat rumowy

 

Dodatkowo

©       Czekolada [kilka kostek]

 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków i resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.

http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/01/sernik-z-pierniczkami.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin