SERNIK Z PIERNICZKAMI
Forma: 22-23cm
Spód
© Ciasteczka digestive w czekoladzie [190g]
© Masło [60g]
Tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
© Twaróg [80 dag]
© Jajka [4 sztuki]
© Budyń waniliowy [1 łyżka]
© Cukier [150g ]
© Kasza manna [2/3 łyżki]
© Miękkie masło [75g]
© Cukier waniliowy [16g]
© Pierniczki [200 - 250g]
© Aromat rumowy
Dodatkowo
© Czekolada [kilka kostek]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków i resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/01/sernik-z-pierniczkami.html
mloda889