Składniki na około 16 sztuk (choć mi wychodzi zawsze mniej):
· 125 g mąki
· 15 g drobnego cukru
· szczypta soli
· 2 jajka
· 325 ml mleka
· 100 ml śmietany kremówki
· kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Do smażenia: 20 g stopionego masła (używam oleju).Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwrócić nalesnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.
ellea2