Pytania wykład 1.docx

(15 KB) Pobierz

1.Co nie jest jakością?

a)wyniki pracy wychowawczej pedagoga

b)ilość oferowanych usług

c)poziom umiejętności uczniów

d)kwalifikacja robotnika produkcyjnego

e)walory dzieła sztuki

 

2. Jakość w ogólnym ujęciu to:

a)postęp techniczny

b)niezawodność maszyn

c)cena paliw

d)nowoczesność wyrobów

e)koszty prowadzenia działalności

 

3. Kto po raz pierwszy wprowadził pojęcie „jakość”?

a)Arystoteles

b)Platon

c)Deming

d)Tales

e)Pitagoras

 

4. Którym etapem w rysie historyczny, jest zarządzanie jakością TQM?

a)I

b)II

c)III

d)IV

e)V

 

5. W którym roku po raz pierwszy zastosowano kartę kontrolne i algorytm działań korygujących?

a)1900

b)1924

c)1920

d)1947

e)1930

 

6. W którym roku powołano do działania ISO

a)1991

b)1933

c)1947

d)1810

e)1914

 

7. Kto jest autorem algorytmu działań korygujących?

a)Shewart

b)Deming

C)Ishikawa

d) Juran

e) Cosby

 

8. Etap IV zarządzania jakością

a) Kontrola jakości

b) Inspekcja jakości

c) zapewnianie jakości

d)zarządzanie jakością (TQM)

 

9. Która z cech nie opisuje usługi :

a) charakter niematerialny

b) niejednorodna

c) nietrwala

d) posiada mozliwosc magazynowania

 

10. Działanie, które nie wchodzi w skład zarządzania jakością:

a)określanie celów

b)Planowanie procedur

c) Sterowanie jakością

d)Zapewnienie jakości

e) doskonalenie jakości

 

11. Klasyfikacja cech :

a )wady krytyczne

b) wady nieistotne

C) wady istotne

d)wady mało istotne

 

12. Wybierz cechy wyrobu:

a)materialna postać i policzalność

b) odtwarzalność właściwości –pomiaru każdej właściwości można dokonywać wielokrotnie

C)brak możliwości wielokrotnego pomiaru właściwości –ulotność usługi

d)możliwość magazynowania e)brak możliwości nabycia praw własności do usługi

 

13. Do zmiennych diagonostycznych należą :

a) stymulanty

b)destymulanty

c) nominanty

d) dominanty

 

14. W jakich formach występuje produkt:

a) usługa

b) produkt materialny

c) wytwór intelektualny

d) materiał przetworzony

 

15. Celem sterowania jakością jest:

a) kształtowanie jakości

b) uzyskanie produktu lub usługi o możliwie najwyższym poziomie jakości

c) budowę zaufania, że wymagania jakościowe zostaną spełnione

d) zwiększenie zdolności organizacji

Zgłoś jeśli naruszono regulamin