Pulpety z kaszy gryczanej.rtf

(5 KB) Pobierz
Pulpety z kaszy gryczanej

Pulpety z kaszy gryczanej

 

Składniki:

szklanka kaszy gryczanej

łka masła

30 dag pieczarek

3 jaja

sos sojowy

l

pieprz

otręby do obtaczania

olej do smażenia

 

Kaszę zalej 2 szklankami osolonego wrzątku i ugotuj pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel ją w maszynce.

 

Umyte i osuszone pieczarki zetrzyj na tarce do jarzyn, następnie podduś na reszcie masła i posól.

Wystudzoną kaszę połącz z pieczarkami, po czym dodaj 2 jaja, sos sojowy i pieprz. Z dobrze wyrobionej masy uformuj pulpety. Maczając je w roztrzepanym trzecim jaju, obsyp otrębami i smaż na rozgrzanym oleju, rumieniąc ze wszystkich stron.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin